Constructie

Bij Nieuwbouw en Renovatie van een rieten dak of kap kunt u kiezen uit twee verschillende constructies, de Traditionele Open constructie en de zogenoemde Gesloten constructie (ook wel Schroefdak genoemd).

 

Open constructie

Bij de Traditionele open constructie zoals deze al eeuwen lang wordt toegepast. Dan wordt het riet op rietlatten gebonden. Door deze techniek van het binden blijft er een spouw tussen het riet en de onderconstructie. Het riet kan op deze wijze goed ademen wat de levensduur ten goede komt. Maar heeft minder isolerende waarde en het dak is ook moeilijker tochtdicht te krijgen.   

 

Gesloten Constructie

Bij de gesloten constructie/ schroefdak is vanwege de hoge isolerende werking tegenwoordig het meest gebruikt. Bij deze methode wordt het rieten dak strak op de beplating bevestigd.

De spouw tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is tochtdicht en er is een harde scheiding tussen binnen en buiten. Bij eventuele brand  in het rietpakket kan het vuur geen lucht (zuurstof) van onderen aanzuigen, het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.