Het rieten dak

Geschiedenis

De historie van het rieten dak gaat terug tot de vroegste bewoning van onze streken. Werd het rieten dak vroeger gebruikt voor stallen, boerderijen, molens en later als (goedkope) dakbedekking op huizen, tegenwoordig is het rieten dak vaak de kroon op bouwwerken als villa’s, landhuizen en vrij staande woningen. Door het milieuvriendelijke karakter, de warme, landelijke en luxe uitstraling laat het rieten dak zich eenvoudig opnemen in welke omgeving dan ook. 

 

Het riet

Het beste riet voor dakbedekking is niet altijd het “fijnste” riet. Over het algemeen is het zo dat hoe fijner het riet des te mooier het resultaat na het dekken. Daarom vragen de meeste consumenten om mooi fijn riet. Voor een echt gezond en duurzaam dak is wat grover riet echter vaak beter. Een diameter van 4 tot 7 mm “ademt” meer en slaat minder gauw dicht, wat eventueel tot een relevant langere levensduur kan leiden.

 

De levensduur

Een rieten dak zal, als dit vakkundig aangebracht is en goed onderhouden wordt, minimaal 30 jaar moeten kunnen liggen. Maar 40 jaar of langer is geen uitzondering. Garanties voor een bepaalde levensduur zijn echter zelden te geven. De levensduur hangt daarvoor veel te veel van incidentele factoren af. Factoren die de rietdekker niet allemaal in de hand heeft. Het meest bepalende zijn zonder enige twijfel de hellingshoek van het dakvlak en de ligging van het pand.

 

Recept voor een lange levensduur:

  • Maak het dak zo steil mogelijk (minimaal 45 graden)
  • Kies uw rietdekker met zorg
  • Gebruik alleen eersteklas riet
  • Houd het dak vrij van alg en mos
  • Zorg voor veel wind, weinig schaduw en geen grote bomen rond het pand
  • Laat gebreken direct herstellen